На споживачів газу без лічильників у лютневих рахунках може очікувати сюрприз

На споживачів газу без лічильників у лютневих рахунках може очікувати сюрприз
Згідно з рішенням Вищого адмінсуду, норми споживання газу з лютого зростають вдвічі - для громадян, які не мають лічильника. А ще є імовірність, що за останні дев’ять місяців ці люди також мають доплатити – “заднім числом”

У січні страшні рахунки за газ отримали чотири тисячі вінничан без лічильників. Тоді виявилося, що справа – у масштабній технічній помилці, і насправді ніхто не має платити за збільшеними тарифами. «Вінницягаз» просто тестував систему – робили пробний перерахунок. Але виявилося, що дим не без вогню.

Заплутана передісторія

29 квітня минулого року Кабмін вирішив зменшити норми споживання газу споживачами газу без лічильників. Таким чином, у період з травня 2015-го по січень 2016-го вони платили за такими тарифами: при наявності газової плити і гарячого водопостачання – 21 гривня 56 копійок за кожного мешканця (три куби по 7 гривень 19 копійок). Якщо є плита, але немає гарячої води і газового водонагрівача – 32 гривні 35 копійок (норма – чотири з половиною куби); а якщо є і плита, і водонагрівач – 64 гривні 69 копійок (норма – дев’ять кубометрів).

Відео дня

Такі цифри влаштовували громадян без приладів обліку, але стали «поперек горла» деяким платникам із встановленим лічильником. Тож вони й подали до суду, аби тарифи переглянули і вдвічі збільшили. Що і зробив Вищий адміністративний суд, 28 січня визнавши постанову Кабміну від 29 квітня недійсною з моменту набуття чинності. Тобто перераховувати спожитий газ за вдвічі більшою ціною мали б за останні дев’ять місяців.

Але прес-секретар компанії «Вінницягаз» Оксана Поліщук розповіла, що вказівок зверху вінницькі газовики не отримували.

– Ми ознайомилися з цим рішенням і вирішили підготуватися до майбутнього перерахунку. Здійснили пробний, і ці цифри випадково потрапили у січневі платіжки вінничан. Фактично вони були хибними. – каже Оксана. – Зрештою, спожите у січні блакитне паливо ми порахували за чинними низькими нормами, оскільки Кабінет міністрів офіційно не оприлюднив позицію щодо перерахунку. Вінничани отримали квитанції зі звичними нарахуваннями.

Виявилося – не помилилися

І ось вже в лютому засоби масової інформації «загули» про грядуще зростання норм споживання газу вдвічі і про необхідність перерахунку за газ, починаючи з кінця квітня 2015-го. Втім, жодних офіційних заяв з цього приводу не було. Тож ми вирішили знову запитати у прес-службі «Вінницягазу», на що очікувати споживачам блакитного палива без лічильників. Оксана Поліщук підтвердила, що розпоряджень «згори» не надходило.

– У цьому і заковика: що казати споживачам, якщо ми самі чітко не знаємо, що буде відбуватися? Ймовірно, що рахунки за лютий для вінничан без лічильника будуть формуватися за нормами, які діяли до квітня 2015 року - тобто, вдвічі більшими. Але це тільки у випадку, якщо ми отримаємо чіткі вказівки від Кабінету міністрів. Поки Кабмін не визначився із своєю позицією, ми так само знаходимося у стані невизначеності. Чи буде перерахунок за попередні місяці у тих квитанціях, що люди одержать у першій декаді березня, – також не знаємо. Різні варіанти розглядаються. Юристи говорять про колізії: мовляв, «заднім числом» це рішення суду не може щось змінювати, хоча, з іншого боку – постанова недійсна з моменту набуття чинності, а це автоматично означає, що за дев’ять місяців має бути зроблений перерахунок, – говорить Поліщук.

За її словами, якщо перерахунок і справді відбудеться, можливо, йтиметься про те, щоб заплатити за період із скоригованими нормами не одразу, а кількома платежами. Але вінничан дезінформувати «Вінницягаз» не хоче.

– Якщо з’ясуються нові нюанси, а ми до того часу вже налякаємо людей (або навпаки – заспокоїмо), то вийде, що ми надурили споживачів. Для компанії «Вінницягаз» ця історія дуже неприємна. Невизначеність для нас також невигідна. Але станом на сьогодні ситуація ще «терпить» – лише на минулому тижні люди отримали правильні рахунки за січень, а рахунки за лютий ще не сформовані. Точно щодо перерахунку будемо знати десь за тиждень до того, як люди отримають платіжки, – каже Оксана.

Тож, до чого готуватися споживачам газу без лічильників, окрім вірогідного подвоєння тарифів, поки що залишається загадкою. Так чи інакше, юрист називає цей процес абсурдним:

“Споживачі газу розраховуватимуться по-новому, але перерахунок - це антиконституційно”

Руслан Сміщук, юрист:

- Зважаючи на наявність рішення суду, “Вінницягаз”, звісно, мав би надавати рахунки з уже новими цифрами з наступного місяця після того, як це рішення було ухвалено. Особисто моя думка - це парадоксальний процес, бо зараз за помилки Кабміну мають розраховуватися споживачі газу. Влада схибила у розрахунках нормативів, а користувачі просто споживали паливо згідно з цими нормами. А виходить, що закон буде мати зворотню силу для людей. Але це можливо лише у випадку, якщо закон діятиме на поліпшення соціального становища громадян, а не навпаки. Те, що зараз відбувається, це порушення конституційних прав. Тому необхідності доплачувати за минулі місяці я не бачу. Втім, з моменту офіційного встановлення нових тарифів все одно треба буде платити вдвічі більше.

Нагадаємо, раніше ми писали, чому вінничани побачили у січневих рахунках космічні суми за споживання блакитного палива.

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Анонім

    Шановна Вікторія, тариф на газ не збільшується вдвічі, збільшується норма споживання. Хоча вчора було прийняте рішення про встановлення норми 4.4 м.куб. на особу (газ.плита). Відповідна постанова на узгодженні в мінфіні

    Нахайчук Виктория reply Анонім

    Дякую :) А це рішення я також бачила. Втім, якому саме з двох рішень вірити - адмінсуду від 28 січня чи кабміну, про яке ви говорите, - офіційно не відомо. І навіть газовики не розуміють, як їм діяти. Щойно "Вінницягаз" одержить відповідні вказівки щодо нарахувань, ми обов'язково поінформуємо вас про це.
  • Анонім

    кого вы слушаете? очередной вброс от противников власти, "задним числом" никто никогда ничто поднимать не будет, т.к. это физически провести очень сложно не говоря вообще о бредовости вброса
  • Анонім

    Если прийдеться доплачивать за газ "задним числом"... это еще раз доказывает насколько квалифицированы наши чиновники. ЗАДОЛБАЛИ.
  • Анонім

    Якщо я придбала нерухомість 20 грудня 2015 року, то хто має сплатити борг за спажитий газ з квітня по 20 грудня 2015 року? Мої продавцї залишили Україну. Мабуть рахунок перешлю Яценюку.

    Анонім reply Анонім

    Якщо ви придбали нерухомість із боргами -- то, безумовно, ви й маєте сплатити ці борги. Подякуйте своїй аґенції нерухомості.

    Анонім reply Анонім

    З якими ще боргами? Що ви говорите? Хіба ви не знаєте. що при купівлі квартири сам "Вінницягаз Збут" видає довідки, що не має заборгованості. Інакше вам ніхто оформляти не буде? Теперишній власник ніякі борги не повинен брати на себе. Договору не було заключено. Це броблема "Вінницягаз Збуту". Нехай шукають тих, хто їм завинив... Якщо взагалі їм хтось щось має оплачувати заднім числом! Дурять народ, як тільки можуть!!!

    Анонім reply Анонім

    Про довідки я знаю. А як у вас виник отой борг, про який ви питаєте -- вам знати краще.

    Анонім reply Анонім

    Який борг у нових власників квартир може бути? З новими власниками новий договір від грудня 2015року! Тож нехай і шукає "Вінницягаз Збут" тих, хто їм мав сплачувати до грудня. Чому нові господарі мають тим займатись? Та чого взагалі хтось щось має платити заднім числом? З якого переляку?

    Анонім reply Анонім

    От як вам суму виставлять, то ви її сплатіть, а потім до колишніх власників претензії виставлятимете, чому вони лічильника не встановили (і, тим самим, вас підставили).
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині 14:45 У Вінниці будують четвертий McDonald`s. Поряд ще зводять п’ятиповерхівку photo_camera 14:25 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 14:23 На пішохідному переході у центрі Вінниці авто збило жінку play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up